Potkovica

Konjicki forum za sve ljubitelje konja i konjickog sporta.


You are not connected. Please login or register

¤ Bernski planinski pas ¤

Go down  Poruka [Stranica 1 / 1.]

1¤ Bernski planinski pas ¤ Empty ¤ Bernski planinski pas ¤ on ned oľu 08, 2009 8:52 pm

Ždrebica

Ždrebica
Nazvan je po bernskom kantonu u Švicarskoj gdje je došao sa Rimljanima prateći Cezarovu vosjku, a tu se onda prilagodio i ostao.
U njegovim precima se može otkriti nekih nasljednih osobina bernardinaca, njufaundlenda i rotvajlera.
On je izuzetno dobar kućni ljubimac koji traži dosta prostora ili šetnje, privržen obitelji, a naročito djeci, voli se poigrati i sa drugim životinjama. Izuzetno je poslušan, ali ne i ponizan, brzo shvaća zadane mu radnje, te je "mekan" za obučavanje. Može se školovati kao sportski pas jer postiže dobre rezultate.
Na njemu prevladava crna boja, koja je prekrivena simetrično sa bakarnim plaštem, te bijelim ozračjima na repu, šapama, prsima (poput križa), te bijelom lisom na glavi. Mužjaci su u grebenu visine 64-70 cm, a ženke 58-66 cm gdje se tolerira do 2 cm. Težine su op FCI standardu 35-50 kg. Dlaka im je debela, srednje dužine, ravno ili malo valovita sa prirodnim sjajem i zahtijeva tjedno češljanje. Robusne su građe, snažnih kostiju, jake glave sa ravnom lubanjom, tamnosmeđih očiju dječje upitnog pogleda, snažnog proporcionalnog tijela, bujnog čupavog repa i zastavica na prednjim nogama.

¤ Bernski planinski pas ¤ 12565377
¤ Bernski planinski pas ¤ 85247870

http://zonakoprivnica.pro-forums.com/index.php

[Vrh]  Poruka [Stranica 1 / 1.]

Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.