Potkovica

Konjicki forum za sve ljubitelje konja i konjickog sporta.


You are not connected. Please login or register

¤ Hrvatski Posavac ¤

Go down  Poruka [Stranica 1 / 1.]

1¤ Hrvatski Posavac ¤ Empty ¤ Hrvatski Posavac ¤ on sub oľu 07, 2009 10:03 pm

Ždrebica

Ždrebica
U narodu ga još zovu posavski konj, posavec i posavski bušak.
Hrvatski posavac ima ne odviše dugu glavu, suhu, karakteristično širokih nozdrva i izraženo bistrih očiju te male, stršeće uši. Vrat mu je čvrsto nasađen na greben, kratak i lijepo oblikovan s gusto preljevajućom grivom. Zbijenog je i čvrstog trupa, jednako izražen u sva tri dijela. Sapi su raskoljene, češće strme s niže nasađenim repom bogatog strunom. Noge su relativno suhe s kratkom cjevanicom, pravilnog su stava s kičicama obraslih kratko nakostriješenih dlačica. Od boja prevladava dorat, češće tamni, nego svijetli. Isto tako javlja se kao vranac, rjeđe kao sivac i alat. Šara boja nije poželjna u uzgoju.
¤ Hrvatski Posavac ¤ 2004813732405594313_rs
Ranozrela je pasmina, čvrste konstitucije, dobrog zdravlja i dugovječnosti. Posjeduje uravnotežen karakter, izraženu volju i upornost u radu. Skroman je i jednostavan u hranidbenim zahtjevima. Od ranog proljeća do kasne jeseni uzgaja se na posavskim pašnjacima, a zimi u staji uz sijeno s par klipova kukuruza.
Najbolje rezultate u uzgoju i upotrebi s obzirom na uzgojni cilj i povijest postiže u ravničarskom kraju koji obiluje vodenim tokovima i naplavnim šumama te pašnjačkim površinama. Miran, dobroćudan i podoban je za vuču u šumi, kao i za rad na oranicama pod plugom, a odličnog je držanja i kasa u šlavoneru.
¤ Hrvatski Posavac ¤ 2004894188008359694_rs
Njegova ekonomska vrijednost, kao i svih ostalih pasmina radnih konja u nas pa i u svijetu, izgubila se pojavom mehanizacije u poljoprivredi. Danas svoju vrijednost iskazuje u športu - rekreativno jahanje, hipoterapija te kao dio ekološke cjeline parkova prirode i nacionalnih parkova. Isto tako ova se pasmina upotrebljava za proizvodnju mesa i speci? čnih proizvoda od konjskog mesa.
Država stimulira putem novčanih poticaja u znatnoj mjeri očuvanje i zaštitu pasmine, a u provedbi programa izravno sudjeluju uz Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, udruge uzgajivača hrvatskog posavca te Hrvatski stočarski centar Zagreb.
Za ovu pasminu potrebno je naglasiti njezinu izuzetnu ekološku vrijednost. Gledano u stočarskoj proizvodnji ovaj vid konjogojstva pridonosi biološkoj raznolikosti proizvodnje na obiteljskom gospodarstvu, ali samo tamo gdje je ekonomski isplativ, odnosno na područjima s otežanom poljoprivrednom proizvodnjom s naglaskom na vlažna staništa. Valja napomenuti da je konj, općenito, ekološki najčistija od svih vrsta domaćih životinja.
¤ Hrvatski Posavac ¤ 2004844884171765409_rs

http://zonakoprivnica.pro-forums.com/index.php

2¤ Hrvatski Posavac ¤ Empty Re: ¤ Hrvatski Posavac ¤ on sub oľu 07, 2009 10:17 pm

Aida-admin foruma

Aida-admin foruma
Admin
Hvala ti sto si napravila sve te topice o pasminama konja(ukljucujuci ovaj),postedila si me vremena oko uredivanja foruma. Smile

https://potkovicaforum.forumhr.com

3¤ Hrvatski Posavac ¤ Empty Re: ¤ Hrvatski Posavac ¤ on sub oľu 07, 2009 10:21 pm

Ždrebica

Ždrebica
nema na čemu..uživam u tome.. Wink

http://zonakoprivnica.pro-forums.com/index.php

4¤ Hrvatski Posavac ¤ Empty Re: ¤ Hrvatski Posavac ¤ on ned oľu 08, 2009 7:55 pm

Littleone

Littleone
joj kod nas u klubu ima jedan lijepi posavac.....ali ići će živjet tam negdje na neki ranch pod vedrim nebom (ne spavaju u boxevima neg u prirodi)...pa me zanima jel zna tko za to mjesto....

5¤ Hrvatski Posavac ¤ Empty Re: ¤ Hrvatski Posavac ¤ on ned oľu 08, 2009 8:31 pm

Ždrebica

Ždrebica
imaš sliku tog posavca?


Oni su mi naj pasmina

http://zonakoprivnica.pro-forums.com/index.php

6¤ Hrvatski Posavac ¤ Empty Re: ¤ Hrvatski Posavac ¤ on pon oľu 09, 2009 1:02 am

Littleone

Littleone
nemam još al kad slikam, onda stavim Very Happy

Sponsored content


[Vrh]  Poruka [Stranica 1 / 1.]

Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.